Saten pamuk, šta je to?

Mercerizirani pamuk je posebna vrsta pamuka mnogo većeg kvaliteta od običnog. Mercerizirani pamuk je jači, lepšeg sjaja i izgleda, a u isto vreme otporniji na grinje. Posebno važno za proizvode od ovog materijala je da mu oblik i kvalitet ostaju visoko na lestvici i posle dužeg korišćenja, za razliku od običnog pamuka.

Poseban odsjaj koji ima mercerizirani pamuk (stručno zvano Luster) je prouzrokovan načinom na koji se svetlost odbija od površine stvari. Uklanjanje dlačica ili vlakna iz pamuka je razlog zašto je on tako sjajan, pa se naziva još i „Saten pamuk“ ili „Biserni pamuk“.

Britanski hemičar Mercer je 1851. otkrio da se dodavanjem posebnih sredstava vlakna pamuka nabubre i izravnavaju. Niko nije bio previše impresioniran time, ali 1890. godine Horace Lowe je razvio proces kojim se soda dodavala vlaknima pod visokom napetošću, što je dodalo sjaj koji je danas poznat po merceriziranom pamuku.

Mercerizirana tkanja ostaju sjajna i posle mnogostrukih pranja i daju proizvodima sofisticirani izgled. To je pamuk najvišeg kvaliteta i zato su svi Puerra proizvodi baš od njega, bisernog pamuka.